Søk i denne bloggen

Oversikt

SOLSIKKEGALAKSEN
En blogg om hvordan det er å leve med sykdommen Bekhterevs.


Mine andre blogger:

Ønskebrønnen
Hvis du er ute etter min norske Disney-blogg, følg med på Ønskebrønnen.
Der finner du informasjon om/guider til disneyparkene og annet Disney-, underholdning- og parkrelatert stoff.

#Denbloggen
Her blogger jeg alle tanker, om alt fra politikk til forskning til ren undring. Et utløp for det som ikke passer inn andre steder.

lørdag 24. mai 2014

Regnbuehinnebetennelse

I fjor, natt til bryllupet vårt, fikk jeg en regnbuehinnebetennelse (iridocyklitt) på venstre øye. Det er ikke et uvanlig symptom blant de med diagnose bekhterev (les hos Norsk helseinformatikk), og rammer opptil 25 % av oss. Nå vet jeg at faren min har slitt en del med det (ganske kraftig), så det var ikke totalt uventet at jeg også skulle få dette... men det var likevel veldig ubehagelig.Behandlingen da var med Cyclopentolat (som utvider pupillen på øyet, og dermed hindrer at denne "gror fast" - det kan være alvorlig), øyedråper (Spersadex) og salve (Ultracortenol) for natta. 

For litt under to uker siden opplevde jeg smerter i øyet igjen. Jeg trodde jeg hadde vært uforsiktig ved kontaktlinsebruk, og dro først til legevakten fordi det var sent og jeg var bekymret. Der fikk jeg Fucithalmic, som jo er ment å behandle en faktisk, ytre betennelse. Problemet er vel, som jeg fikk høre etterpå, at denne betennelsen "kommer innenfra". 

Dagen etter dro jeg til optiker fordi jeg tenkte å ordne meg briller for nettopp slike ting. Optikeren henviste meg til øyelege fordi han mente dette var litt mer alvorlig, og etter litt om og men (de er nok en ganske travel gruppe profesjonelle) fikk jeg en time der. Øyelegen brukte kanskje 20-30 sekunder på å stadfeste at "dette helt klart var en regnbuehinnebetennelse" (det var "full aktivitet inni der") og satte meg på en kur med det samme som jeg fikk i fjor. Jeg skulle kutte ut Fucithalmic da, noe jeg selvsagt gjorde.

Jeg tok da Cyclopentolat før jeg la meg, og da jeg skulle sjekke i dag morges var ikke hele pupillen utvidet, bare deler av den! Jeg ble helt forferdet, og vi dro derfor til legevakten igjen fordi jeg var bekymret for at en uopprettelig skade hadde skjedd. Vakthavende lege der fortalte meg at uregelmessig og ujevn pupill ikke var uvanlig, og at så lenge det ikke var smerter kunne jeg ta det med ro. 

Jeg ble litt mer beroliget av dette, inntil jeg fikk en reaksjon på Facebook (jeg la ut bilde av den rare pupillen min) og det ble sådd tvil om rådet jeg hadde fått. Hun som reagerte (assistentlege) tok heldigvis kontakt med en åpen øyelegevakt, og jeg fikk råd om å følge med og dukke opp der dagen etterpå om det ikke bedret seg. Spesielt om det forverret seg. 

Så vi fulgte med... og litt etter litt ser det ut som det blir bedre.

Fy så nervøs jeg har vært! Vi reiser på ferie om knappe tre uker, og jeg får jo bange anelser når det skjer noe med øyet igjen.

Tok først et bilde selv med mobilen (derfor er det litt kornete), deretter tok mannen et bilde av den senere på dagen. Det var veldig greit, så vi kunne sammenligne utvikling selv!


Det generelle rådet er: gå rett til lege med en gang - samme dag! En øyelege BØR alltid se på øyet, det kan fort oppstå skader som ikke helbredes senere...

PS. Jeg er usikker på om jeg fikk Kloramfenikol i fjor, men det er mulig. Det er i alle tilfelle ikke "åkke som", så hør alltid med øyelegen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar